Recenze: Eklektické čarodějnictví – knihy (2)

Napsal: Pavel Cody Ungr | Kategorie: Eklektické čarodějnictví, Pohanství, Recenze
1. května 2012 v 21:54

Minulý týden jsem se pustil do recenzí již zmíněného video seriálu o eklektickém čarodějnictví, a i když mne ti, co viděli detailně více dílů, hodně děsili, jak se to bude zhoršovat. Odvážně jsem si i tak shlédl díl další. A musím říct, že to není takové, jak mi jiní předesílali. Ale určitě je tam veliký prostor pro zlepšení a pevně doufám, že autorka mé recenze bude číst a nebude je vnímat jako nějaký útok, ale jako připomínky a zpětnou vazbu, která ji pomůže seriál ještě více zlepšit. Nebudu proto zmiňovat chyby, které jsem uvedl v první části mého seriálu (sekce Kvalita zpracování a Prezentace), je zbytečné se opakovat a soustředím se jen věci nové.

Prezentace

Nedá mi to a pár komentářů dodám i ke kvalitě prezentace. Opět jsme se dozvěděli, že autorka vlastně nemá čas, tak spěcháme. Sakra, proč, když nemá čas, tyhle videa vlastně dělá? Stejně jako použití fráze “souvstažnost k…” byla nesmyslná. Ano, korespondence mají vztah, ale rozhodně ne souvstažnost. Stejně jako kniha nebude nejspíš živelná, ale živlová. A to už nehovořím o tom, že knihy podléhaly směru Wicca. Patrně si je Wicca zotročila, a proto podlehly.

Pak tam mám ještě jeden WTF moment – o knize Silver Ravenwolf autorka tvrdí, že je tam vše. Vše kromě kabbalistického stromu života. Já nevím, knihu jsme nečetl – ale, co vím, tak wiccani naopak kabbalu hodně využívají. Nemělo tam být místo kromě slovo včetně?

Zkrátka, je vidět, že tenhle přístup je poněkud nedospělý a je zde stále co napravovat. Předně nepoužívat slova a fráze jejichž význam neznám. V hospodě se to snese, ale ve veřejném videu na YouTube už méně.

Obsah videa

Zde vlastně nevím, co napsat. Mně se ten nápad pořád moc líbí. Bohužel je to ale takové pejskokočičkovské. Nápad dobrý, zpracování pokulhává a obsah jednou super a podruhé si říkám jenom ach jo.

K čemu jsou lidem, zvláště začátečníkům, knihy, kde je návod na kouzlo na neviditelnost (WTF?!) nebo na vytvoření dvojníka, když jim chybí základní informace o tom, co je to čarodějnictví, k čemu slouží a co je jeho obsahem a jak je ho třeba chápat? Stejně se musím ptát, jak může autorka videa s čistým srdcem doporučit knihu, o jejíž autorce tvrdí, že nejspíš něco neví nebo to špatně pochopila.

Shrnutí

Musím říct, že autorka probrala za 8 minut videa spoustu knížek a já bych je tak nevybral. Myslím, že tam chyběly zásadní knihy, které bych doporučil já. Ať už to je český překlad Farrarových nebo Bucklandova Velká modrá či nějaké základy magické praxe (Karika) a filosofie, které je třeba k praktickému užívání toho, co autorka doporučovala. Většina té literatury podle mne klouzala hodně po povrchu a nevysvětlovalo co a proč a část doporučované literatury bych zařadil do kategorie New Age a Fluffy Bunny, proti kterému před léty Noira bojovala. Nicméně byly tam i dvě knihy které mne zaujaly, jednu mám doma a doporučuji taktéž a jsou Magické rostliny. Druhou jsem nečetl, jen mne zaujala – Lexikon symbolů. Takže výběr knih hodnotím jako úspěšný tak z 30%. Které knihy byste doporučili vy? Podělte se v komentářích.

Článek už četlo 698 čtenářů.

Původně rodák z krkonošské Jilemnice, nyní už pár let SEO konzultant a aktivní člen Mezinárodní pohanské federace v Praze. Po Ataxu a H1.cz si zkouším práci na volné noze a členství v straně Zelených. Opustil jsme roli národního koordinátora Mezinárodní pohanské federace a užívám si prosté členství. Zároveň sleduji co se kolem mne děje a snažím se zlepšovat sám sebe i okolní svět. Miluju hudbu, tanec a knížky. Rád cestuju a poznávám nové lidi a nové výzvy.Jsem pohan a magik poměrně postmoderního ražení. Nenechám se tím zmást. Řikají mi Cody. Jsem Pavel Ungr.


9 komentářů

Coreyemmah Seithr
Kvě 3, 2012 at 10:29

to víš, že to čtu (ale jen proto, že mě k tomu corny ukecal)


 
Smrtka
Kvě 5, 2012 at 21:14

Nechápu nějak tvou agónii ohledně formální podoby prezentace apod… nesnažíme se tu prodávat produkt, nejsme ve škatulce profesionál. A taky nechápu, jak si někdo, kdo kritizuje nespisovné vyjadřovací schopnosti v projevu někoho jiného, může dovolit použití slova jako „sakra“. 🙂 Jinak typický Codyho projev, co dodat…


 
Combat23
Kvě 7, 2012 at 00:25

@cae257d476d9a291373a1e210b98b046:disqus  Jedná se o konstruktivní kritiku. Že někdo není profesionál ještě neznamená, že na svém projevu nemůže pracovat. Codyho připomínky se nesou v přátelském a konstruktivním duchu, tak nevím proč ta žluč…


 
Smrtka
Kvě 10, 2012 at 20:59

 Mně naopak připadají Codyho rady poměrně nepřátelské a nutno dodat pokrytecké. Pokud kritizuji poměrně nevýznamné detaily v projevu někoho jiného, tak bych to sám měl dělat na úrovni, ne sklouzávat k tomu, co jsme si tady přečetli. K té žluči… :)) chápu, že psaný projev postrádá výhody mimiky a tónu, ale ať si čtu můj komentář jak chci, nevím, jak jsi na tohle přišel. Připadalo mi, že pod takhle citově zabarvenou kritikou se docela vyjímá.


 
Pavel Ungr
Kvě 8, 2012 at 18:31

Smrtko, již nějakou dobu dělám profesionáoní školení, přednáším na odborných konferencích. Právě proto vím, co se má jak dělat a samozřejmě sám na sobě neustále pracuji, protže mám stále rezervy. A právě proto se snažím poukázat na možná zlepšení.
Ohledně slova sakra – hodně záleží na cílové skupině na tom, kde a jak pro koho tu prezentaci dělám. Na svém soukromém blogu je samozřejmě naprosto legitimní. Na akademické půdě pro akdemiky by to už tak vhodné nebylo.

Comabat23, děkuji snažím se o to být maximálně citlivý. Nicméně to co tu čteš od Smrtky není založeno na základě věcného komentáře. Takže to ber s rezervou, předpokládám, že to osobně zabareveno a proto to tak beru.

Coreyemmah, díky. Corny má občas dobré nápady.


 
Smrtka
Kvě 10, 2012 at 21:27

 Cody… *headdesk* já tady nenapadám tvoje profesionální úspěchy, o ty přece ABSOLUTNĚ NEJDE, naopak chci poukázat na to, že Coreyina videa NEJSOU jedna z těch profesionálních prezentací, kterým se odborně věnuješ. A tedy že hodnotíš jablka metrem pro hrušky. Podtrženo, vykřičník. Možná zlepšení tu jistě jsou, ale jak jsi sám řekl, ta tu jsou vždycky. O co mi jde, jasně a polopaticky řečeno: forma není důležitější než náplň. Vím, že s touto oblastí máš trochu problém, a tak zároveň dodávám (poznámka pro Combata, S PŘÁTELSKÝM TÓNEM:-), že forma je jistě velmi důležitá, ale tato recenze je přehnaná a sama potřebuje vypilovat. Poměrně absurdně vyznívá i tvůj komentář k „věcnosti“ toho mého, vezmeme-li v úvahu, že jedním dechem tady obhajuješ citově zabarvená slova v článku, který nazýváš recenzí (a jen tak pro názornou ukázku toho, co mi vadí, když už sám řešíš formální podobu projevu, doporučuju osvěžit slohový útvar recenze, kam tato „přátelská“/emocionálně zabarvená, avšak rozhodně ne věcná slova/slovní spojení URČITĚ NEPATŘÍ, a to prosím pěkně BEZ OHLEDU na cílovou skupinu) a zároveň kritizuješ Corey, když je používá ve svém videoseriálu. A to se jej narozdíl od tebe nesnaží vydávat za „oficiální“ útvar. Kapišto? Prostě ať to vezmu z jakéhokoli úhlu pohledu, tvoje kritika naprosto postrádá logiku a integritu, naopak přímo křičí „dvojí metr pro všechny!“. Jednou větou: TYPICKÝ CODYHO PROJEV, CO DODAT. Ale chápu, že bych tady mohla vyklopit tisíc argumentů, které mají desetkárt větší logickou návaznost než ty tvoje, a stejně budu osočena z toho, že jde o zažlouklu kritiku. (Což je mimochodem podpásovka, čekala jsem od tebe konstruktivnější diskusi. Ale naštvat se nenechám, promiň. 🙂
Zkrátka milí mužové 🙂 přestaňte skákat do stropu, když vám někdo nastaví zrcadlo podle vašeho vlastního metru. Nazvěme toto „recenzí“ Codyho „recenze“ a doufám, že není třeba dodávat, že když Cody neustojí kritiku vlastní osoby, neměl by kritizovat druhé… toto vskutku profesionální není (ano, teď už tvou profesionalitu napadám.)
Přeji skutečně příjemný a pohodový večer a jen tak pro úplnost, pro ty kteří to nevidí a neznají mě, toto je můj naprosto klidný, sarkastický, leč usměvavý tón. 🙂
Jo a Corny nemá „občas“ dobré nápady. Má je často. OPRAVDU PŘÁTELSKY dodávám, že toto je ten druh poznámek, který z tvé strany vyznívá nadřazeně a mnohé popuzuje, mně nevyjímaje. Prostě ale ne proto, že by všichni byli zažlouklí, ale proto, že je to arogantní, neprofesionální a určitě ne věcné.
Tak. Jestli ani toto podrobné vysvětlení nepochopíte, tak už fakt nevím, kluci. 😀


 
gert
Kvě 12, 2012 at 22:17

Cody, já jen tak mimo téma:  Neměl se teď někdy objevit v Praze K.H.Mácha a potkat tam tu slečnu s iPhonem? Jak to kdysi stálo ještě na tvých starých stránkách v povídání o hradu Houska?


 
Pavel Ungr
Kvě 14, 2012 at 10:03

 Jasně, to se mělo stát myslím už před pár lety, někteří na něj čekali a nedočkali se:-)


 
Tasselhof
Srp 7, 2012 at 21:09

Na výslovnou žádost přidávám recenzi recenze: Jak jsem psal sám u sebe, tak mě kupodivu nic z toho, co píšeš, nechytlo za ucho. Pro příště si dávám socialistický závazek se zaměřit na projev skrze svoji vlastní profesionální deformaci (čtyři roky jsem měl v pracovním popisu komunikaci s lidmi, děkuji za optání).
Narozdíl od tebe mi stále vadí kvalita obrazu: Dost jsem brečel, když jsem na videu neviděl nic z toho, co Corey ukazovala na kameru…
Ad „profesionalita“ prezentace, co se tady probírá: Jelikož mám taky jistou profesionální deformaci, tak mi naopak připadne lepší, když je prezentátor(ka) sám sebou, i když občas něco „plácne,“ než aby se křečovitě snažil dodržet pravidla prezentace.
viděl jsem několik lidí, co se někde našprtalo „americký“ styl prezentace a pak natočili video. Děs, běs a hrůza.


 

Napsat komentář

CommentLuv badge

Copyright © 2017 Bloxxter – osobní blog Pavla Ungra o světě. All Rights Reserved.
Theme by sheVcza. Google

%d blogerům se to líbí: