Myth nebo mýtus?

Napsal: Pavel Cody Ungr | Kategorie: Magie, Úvahy
12. července 2008 000 11:00

Před časem jsem informoval o novém projektu Almanachu, kde jsem si trošku rýpnul do patetického a honosného vyjadřování, které osobně vážně nemám rád. Ty nepovedené parafráze prvorepublikové češtiny mě prostě přijdou spíše kontraproduktivní, ale Avanax to vysvětloval (nepřesvědčil mne) marketingem. Sice se mi to nelíbí, ale budiž.

Říkal jsem si, tak co – kluci mají rádi ten český jazyk, tak si s ním hrají, mě to sice přijde ošklivé, ale budiž. Ovšem když jsem dnes četl jejich větu: "co láká Demonologie jako myth dávno zapomenutých čar a sil Magů", tak jsme se opravdu podivil. Slovo myth jsem znal z angličtiny, ale nevěděl jsem, že se dá používat v češtině. Tak jsme pátral dále a opravdu jsem zjistil, že je to prostě jen zrůdný paskvil v českém jazyce, který si Almanach hýčká. Důkaz lzw například najít na anglické a české verzi tohoto slova a podívat se jak se na Wikipedii překládá.

Opravdu mě to dost překvapilo, že Almanach, který si tolik zakládal na svém patetickém českém jazyce si dokáže takhle znečistit českou větu. Ale třeba tomu nerozumím, třeba je to zvláštní forma marketingu, která má nalákat nepříliš vzdělané klienty. Třeba za chvíli začne Almanach mluvit/psát úplně jinak – třeba v tomto stylu Big Grin


Napsat komentář

Copyright © 2024 Bloxxter – osobní blog Pavla Ungra o světě. All Rights Reserved.
Theme by sheVcza. Google